487
Владата ги објави протоколите за отворање и работа на кафетериите и угостителските објекти за исхрана со кои од 28 мај 2020 (четврток) година може да отпочнат со работа кафетериите и угостителските објекти со посетители во отворените делови на овие објекти (тераси), со задолжително почитување на Протоколот за отворање и работа на кафетерии и на угостителските објекти за исхрана, утврдени од страна на Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство.
Протокол за отворање и работа на кафетерии
- Ограничено работно време од 08:00-22:00 часот
- Вработените во угостителскиот објект кои послужуваат задолжително носат заштитни маски и зачестено одржуваат хигиена на раце
- Се дозволува работа само на отворените делови – терасите од кафетериите кои се од три страни отворени со кровна конструкција
- Се ограничува бројот на гости, само на тие кои може да седат
- Не е дозволено послужување на гости на стоење на шанк и стоечки маси
- Задолжително менаџирање при влегување на гостите од одредено одговорно лице пред влезот на угостителскиот објект
- Во просторот за послужување на гости, каде има поставено маси, да се обезбеди растојание од столче до столче од 1,5-2м со соседните маси во сите правци.
- На една маса со четири столици може да седат и да се послужуваат максимум две лица
- На една маса со четири столици може да се послужуваат четири лица доколку се од исто семејство
- Задолжително поставување на дезинфекционо средство за раце на секоја маса
- Засилени внатрешни контроли на вработените лица од страна на одговорно лице за одржување на личната хигиена (често миење раце) во сите фази на подготовка, прием и послужување на пијалоци
- Засилени санитарно-хигиенски мерки, задолжително пребришување на масите со средство за дезинфекција кое делува на вируси според упатство од производителот, по заминување на секоја тура на гости
- На крајот на смената задолжително механичко чистење и дезинфекција со средство кое делува на вируси според упатство од производителот, алтернативно може да се користи 0,05% натриум хипохлорит (5% белило за домаќинство кое се користи во размер 1:100) или 70% алкохол за дезинфекција на горни површини
- Редовно одржување на тоалетите со задолжително водење на евиденција за спроведеното чистење и употреба на горенаведените дезинфекциони средства
- Забрането е користење на сушачи за раце во тоалетите и задолжително користење на хартиени бришачи за раце за еднократна употреба
- Забрането организирање на прослави (веселби, родендени и сл.)
Прилог бр.8 – Протокол за отворање и работа на угостителските објекти за исхрана
- Ограничено работно време од 08:00-22:00 часот
- Вработените во угостителскиот објект кои послужуваат задолжително носат заштитни маски и зачестено одржуваат хигиена на раце
- Се дозволува работа само на отворените делови од угостителсите објекти за исхрана со послужување, кои се од три страни отворени со кровна конструкција
- Се ограничува бројот на гости, ќе се послужуваат само гости кои може да седат и лица кои преку шалтер ќе подигнуваат нарачки
- Не е дозволено послужување на гости на стоење на шанк и стоечки маси
- Задолжително менаџирање на влегување на гостите. Одредено одговорно лице пред влезот на угостителскиот објект
- На отворениот простор за послужување на гости каде има поставено маси, да се обезбеди растојание од столче до столче од 1,5-2м со соседните маси во сите правци
- На една маса со четири столици може да седат и да се послужуваат максимум две лица
- На една маса со четири столици може да се послужуваат четири лица доколку се од исто семејство
- Дозволен е маскимален број на 12 лица на споени маси заедно со задолжително растојание помеѓу секој гостин од 1,5м
- Задолжително поставување на дезинфекционо средство за раце на секоја маса
- Засилени внатрешни контроли на вработените лица од страна на одговорно лице за одржување на личната хигиена (често миење раце) во сите фази на подготовка, прием и послужување на храна
- Засилени санитарно-хигиенски мерки, пребришување на масите со средство за дезинфекција кое делува на вируси според упатство од производителот при заминување на гостите од секоја маса
- На крајот на смената задолжително механичко чистење и дезинфекција со средство кое делува на вируси според упатство од производителот, алтернативно може да се користи 0,05% натриум хипохлорит (5% белило за домаќинство кое се користи во размер 1:100) или 70% алкохол за дезинфекција на горни површини. Редовно одржување на тоалетите со задолжително водење на евиденција за спроведеното чистење и употреба на горенаведените дезинфекциони средства
- Забрането е користење на сушачи за раце во тоалетите и задолжително користење на хартиени бришачи за раце за еднократна употреба
- Забрането организирање на прослави (свадби, родендени, крштевки и сл.)
UGOSTITELSTVO.MK